BE/NL

Ibiza: 50 jaar geschiedenis

We schrijven 1972: SEAT lanceert de iconische SEAT 127, een instant commercieel succes. De auto was modern en speelde haarfijn in op de mobiliteitsnoden van toen. Net zoals de Ibiza dat vijf decennia later nog altijd doet.

Je mag gerust stellen dat de SEAT 127 aan het begin van de jaren 70 een hele generatie jonge autokopers toegang heeft verleend tot de automobiel. “De 127 was de eerste SEAT met een driepuntsgordel en voorwielaandrijving, wat hem niet alleen veilig maar ook makkelijk in het gebruikt maakte”, weet Isidre López, die verantwoordelijk is voor de SEAT Historic Car Collection. “Ondanks zijn compacte afmetingen bood hij een erg ruim interieur en een vlot toegankelijke koffer dankzij de grote achterklep. Reken daar een uitgekiend design bij en het jonge volk ging massaal door de knieën.”

Opvolging verzekerd

Vandaag zet zijn opvolger, de SEAT Ibiza, in op dezelfde waarden, zij het in een hypermodern jasje en met de nieuwste technologie aan boord.

Een eigentijds design

Het bolle design van de SEAT 127 heeft de Ibiza ingeruild voor een strak lijnenspel gedicteerd door aerodynamische wetten, maar overgoten met een uitgesproken Mediterraans karakter. Hij staat op 18-duimswielen – tegen 13 duim voor de 127 – en kreeg een heel kenmerkende lichtsignatuur mee, voor en achteraan.

Compromisloze veiligheid

De lijst met veiligheidsuitrusting is haast eindeloos: voetgangerdetectie, rijstrookassistent, verkeersbordenherkenning, adaptieve snelheidsregelaar … en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Het maakt het rijden met de Ibiza veiliger voor zowel inzittenden als andere weggebruikers, maar ook het rijcomfort vaart er wel bij.

Technologie aan boord

De nieuwste Ibiza-generatie is altijd een stap voor als het over technologie gaat. Het technologische zenuwcentrum van de auto is het zwevende aanraakscherm dat centraal in je gezichtsveld ligt voor een ergonomische bediening van alle essentiële functies. Maar wie wil, kan ook opteren voor een digitale cockpit, een oorverdovend audiosysteem van Beats, draadloze Full Link of achteruitrijcamera.