nl:Waarom SEAT ?:Jou vooruit helpen :Corporate communication:News coronavirus:Lockdown BE/NL

11 tips voor het verzorgen van uw voertuig.

Wat houdt een stilstand van lange duur in?

In het automobiele jargon spreekt men van immobilisatie van lange duur wanneer het voertuig langer dan twee maanden stilstaat.
Vanaf die duur is het mogelijk dat de voertuigstaat verslechtert ten gevolge van de weersomstandigheden of de omstandigheden van stilstand van uw voertuig.

Advies 1: Laat uw voertuig niet buiten staan.

Het is aanbevolen om uw voertuig binnen in een garage te houden, die niet te vochtig is. Zo vermijdt u de weersgebonden nadelen zoals regen of koude.

Als u niet over een garage beschikt, bedek uw auto dan met een hoes. Het is belangrijk uw voertuig tegen de zon te beschermen om slijtage van de dichtingen of lak van uw voertuig te vermijden. Een hoes zal ook de corrosie vermijden, die door vocht ontstaat. 

Advies 2: Poets uw voertuig.

Voor elke periode van stilstand is het aanbevolen om uw voertuig goed te poetsen.

1. Begin met het wassen en drogen van het koetswerk, zeker wanneer u uw voertuig zal beschermen met een beschermingshoes. 
2. Denk er ook aan om uw velgen te reinigen. Indien nodig, breng een roestwerend product aan op uw velgen en op de andere niet-gelakte delen.
3. Reinig ook het interieur. 

Advies 3: Verlucht het interieur van het voertuig.

We raden u aan uw voertuig te verluchten om de vochtrisico’s in het interieur te vermijden. Ze zouden immers schimmels kunnen veroorzaken of de elektronische functionaliteiten van het voertuig beschadigen.
Als uw voertuig binnen staat, laat uw ruiten dan 1 of 2 cm open om lucht te laten circuleren. 
Als uw voertuig buiten staat, laat dan alleen de verluchtingspoorten in het interieur open."

Advies 4: Laad uw batterij op.

Als u kunt, raden we u aan om met uw voertuig ongeveer 30 km te rijden aan een constante snelheid om uw batterij te herladen. Herhaal dit minstens een keer om de twee weken. Als u boodschappen moet doen is dit de ideale gelegenheid om met uw voertuig te rijden tijdens de lockdown.

Indien dit voor u niet mogelijk is, stellen we voor om uw motor gedurende 15 minuten stationair te laten draaien aan ongeveer 1.500 toeren/minuut, de tijd dat de motor warm wordt. Deze tijd is ook goed voor bepaalde antivervuilingssystemen die moeten opwarmen. We raden aan om deze handeling elke twee weken te herhalen. " 

Advies 5: Verzorg uw banden.

Voor lange parkeerperioden (meer dan 3 maanden) is het aanbevolen de banden op te pompen tot 3,4 kg (3,4 bar) druk en om uw voertuig af en toe te verplaatsen.

Een lange stilstand is niet bevorderlijk voor de banden van uw voertuig. Ze riskeren alle vier op dezelfde manier te verslijten door het gewicht van de wagen. Het gewicht van de wagen rust alleen op dat deel van de band dat in contact staat met de grond en leidt tot een vormverandering. Dit kan een impact hebben op het brandstofverbruik en verhoogt ook de kans op een klapband bij grote snelheden. 

In de huidige lockdownperiode hoeft u verder niets speciaals te doen.

Advies 6: De handrem lossen.

Het is niet aan te raden om bij een auto die een langere periode stilstaat, de handrem op te trekken. Die heeft de neiging om vast te komen zitten en is vervolgens moeilijk los te maken. De blokremveren kunnen er niet tegen om gedurende lange tijd onder constante druk te staan. 

Het is dus belangrijk om uw handrem te lossen de hele periode dat uw voertuig stilstaat (op een vlakke ondergrond). Blokkeer om veilig te spelen de twee achterste wielen met wielblokken.

Advies 7: Vul de brandstoftank.

Indien u de brandstoftank de hele duur van de stilstand leeg laat, stapelen er zich onzuiverheden (stof, partikels) op in uw brandstoftank. Als u dan uw voertuig wil herstarten, zou de motor beschadigd kunnen raken.

We raden daarom aan om uw tank tot 3/4 vol te doen, zodat uw motor schone brandstof verbruikt wanneer hij opnieuw start. 

Advies 8: Controleer uw rem- en koelvloeistof.

Controleer uw rem- en koelvloeistof, zodat uw motor geen schade oploopt als hij wordt herstart. Alle noodzakelijke informatie voor deze handeling vindt u terug in de gebruikershandleiding van uw voertuig.

Advies 9: Bescherm uw ruitenwissers.

Vergeet uw ruitenwissers niet! Na lange maanden van stilstand, riskeren de ruitenwisserstrips aan de voorruit te plakken.
Om uw ruitenwissers te beschermen raden we u aan om ze in te pakken (bijvoorbeeld in een handdoek of plasticfolie) zodat ze niet rechtstreeks rusten op de voorruit

Advies 10: De klimaatregeling laten draaien.

We raden u aan de klimaatregeling van uw voertuig te laten werken wanneer uw voertuig langere tijd stilstaat. Als u de motor laat draaien om de batterij op te laden, maak dan van de gelegenheid gebruik om uw airconditioning gedurende een kwartier aan te schakelen. Zo blijft de compressor van de airconditioning goed gesmeerd, net zoals zijn dichtingen.

Advies 11: Verzorg uw bougies.

Een beetje roestwerend product in de luchtinlaten zal voorkomen dat de binnenkant van de cilinderkop gaat roesten en vocht afscheiden.
U kunt ook brandstofadditieven gebruiken die zorgen voor een beschermende coating in de motor. 

Interesse?

Vind je verdeler

Ons netwerk van verdelers staat to je beschikking.

Stel je vragen

Heb je vragen? Neem contact op via ons formulier.