2020.0.11.0 BE/NL

Stadsverkeer onder stroom.

De omschakeling naar elektrisch aangedreven voertuigen wint aan snelheid en SEAT ontwikkelt auto’s die beantwoorden aan de eisen van een dynamische, voortdurend wijzigende markt met oog voor duurzame mobiliteit. Het merk start zijn elektrisch offensief met de introductie van de Mii electric.

De SEAT Mii electric combineert rijdynamiek, elegant design, vooruitstrevende aandrijving en nieuwe connectiviteitsmogelijkheden met betaalbaarheid en lage gebruikskosten tot een auto die geknipt is voor de uitdagingen van de stad en die voldoet aan de eisen van een nieuwe generatie gebruikers.

De Mii electric zal SEAT’s uitgebreide netwerk van concessiehouders helpen klaarstomen voor de groeiende markt van elektrische voertuigen en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan. Hij biedt de klanten immers een naadloze overgang naar elektrische voertuigen.

Het elektrische offensief van SEAT: nieuwe modellen

De nieuwe SEAT Mii electric is het eerste elektrische voertuig van het merk.

Het eerste volledig elektrische productiemodel van SEAT legt ook de fundamenten voor de toekomstige leden van de elektrische familie, want in de nabije toekomst zullen meer EV (elektrische voertuigen) en PHEV’s (plug-inhybrides) het gamma komen uitbreiden. Het gaat daarbij onder meer om de volledige elektrische SEAT el-Born, plug-inhybrideversies van de Tarraco en de Leon en prestatiegerichte plug-inhybridevarianten van de CUPRA Formentor en CUPRA Leon.

“De markt transformeert en de elektrische aandrijving kent een ongemeen snelle groei. In Europa groeide de markt van elektrische voertuigen over de eerste 4 maanden van dit jaar met 46%. We verwachten dan ook dat elektrisch aangedreven voertuigen een belangrijke rol zullen spelen in ons gamma”, zei SEAT-voorzitter Luca de Meo.

Quotes openDe Mii electric vormt het startschot voor deze vernieuwing en positioneert zich tegelijkertijd als een betaalbare elektrische auto.

Luca de Meo, SEAT-voorzitter.

Nieuwe features van de Mii electric: Design en Engineering

De keuze voor een zuiver elektrische aandrijving zet de deur open naar een rijervaring die veel natuurlijker aansluit bij de stedelijke habitat van deze auto.

Mii electric Design

Dankzij zijn compacte afmetingen biedt de Mii electric een grote wendbaarheid in het stadsverkeer en tijdens het parkeren. De Mii electric werd ontworpen om in te spelen op de eisen van het moderne autorijden, ongeacht of je daarbij voor de gonzende wegen van de binnenstad kiest dan wel de ruime stadsrand opzoekt. Hij neemt zo de taak over van de Mii met verbrandingsmotor waarvan de productie in juli 2019 wordt stopgezet.

Het koetswerk van de Mii electric werd subtiel opgefrist met de electric-benaming achteraan, de electric-stickers op de flanken en de in mat Cosmo Grey gelakte lichtmetalen 16-duimsvelgen. Aan de binnenzijde omvat de subtiele update een nieuw dashboard met SEAT IML-folie, sfeerverlichting, verwarmbare sportstoelen en zwart leder voor het stuurwiel, de versnellingspook en de handrem. Bovendien is de nieuwe SEAT Mii electric standaard uitgerust met Lane Assist. De grootste transformatie ligt echter onder de motorkap.

SEAT Mii electric motor

De elektromotor van de Mii electric, gekoppeld aan een overbrenging met één enkele verhouding, levert 61 kW (83 pk) vermogen en 212 Nm aan direct beschikbaar koppel. Daarmee kan de vijfdeurs vanuit stilstand in slechts 3,9 seconden optrekken naar 50 km/u wat deze elektrische motor bij uitstek geschikt maakt voor het drukke verkeer. En het lithium-ionbatterijpakket van 36,8 kWh levert tot 260 km* aan rijbereik op één enkele laadbeurt (volgens de WLTP-testcyclus).

“De SEAT Mii electric combineert alle kwaliteiten die klanten van een SEAT verwachten zoals rijplezier, prestaties en acceleratievermogen maar hij doet er nog een laagje extra kwaliteiten bovenop: werkingsstilte, lage gebruikskosten en een nog verregaandere connectiviteit”, zei Axel Andorff, vicevoorzitter voor onderzoek en ontwikkeling bij SEAT.

Connectiviteit en uitrusting

SEAT’s eerste volledig elektrische voertuig maakt de technologie betaalbaar.

De volledig elektrische stadsauto is het eerste model dat SEAT CONNECT aan boord krijgt voor toegang en beheer vanop afstand. Door de auto met hun smartphoneapp te verbinden, kunnen klanten rijgegevens opvragen, waar de auto geparkeerd staat, de voertuigstatus inclusief de deuren en verlichting, en de mogelijkheid om de airconditioning vanop afstand te bedienen.

 

Qua uitrustingsniveaus en beschikbare opties is het eenvoud troef, met een uitgepuurd en helder aanbod. Er is keuze uit twee uitrustingsniveaus en vijf optiepacks: Garage, Easy Flex, Below Zero, Home Charge en FAST (DC Charging). Er zullen ook vijf kleuren worden aangeboden: Deep Black, Candy White, Tornado Red, Costa Blue en Tungsten Silver.

Een milieuvriendelijke en betaalbare auto

De Mii electric komt op de markt op een boeiend en dynamisch moment waarin de industrie overschakelt naar duurzame mobiliteit met een steeds kleinere impact op ons milieu, zeker in de drukbevolkte stedelijke gebieden.

De Mii electric kruist een vooruitstrevende aandrijving met een door-en-door SEAT-karakter waarbij rijplezier, connectiviteit en een lage gebruikskost centraal staan.

De eerste volledig elektrische productieauto van het merk mikt zowel op de particuliere als de fleetklanten die het grootste deel van hun verplaatsingen in grootsteden of grootstedelijke gebieden afleggen en die het voordeel inzien van nuluitstoot zonder daarom te willen inboeten aan rijplezier wanneer ze plaatsnemen achter het stuur.

De voorverkoop van de SEAT Mii electric start in september.

Op het ogenblik dat de Mii electric gecommercialiseerd wordt op de belangrijkste markten - Duitsland, Nederland, Noorwegen, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, het VK, Zwitserland, Italië, België, Denemarken, Finland en Zweden - zal hij een van de meeste betaalbare elektrische voertuigen zijn. Zijn kostprijs zal op het niveau staan van een evenwaardig model met verbrandingsmotor uit dit marktsegment, maar zijn totale gebruikskosten zullen aanzienlijk lager liggen omdat volledig elektrische voertuigen minder onderhoud nodig hebben. De stads-EV zal een revolutie betekenen voor de klantenperceptie rond alternatieve aandrijftechnologie. Om het de klant makkelijker te maken zal SEAT ook laadopties aanbieden zoal de installatie van een SEAT-wallbox.

Verder zal de Mii electric door middel van een private leasing inspelen op de verschillende noden van klanten die het gevolg zijn van de andere manier waarop met autobezit wordt omgegaan. Zo hoeven klanten zich niet te bekommeren om de aanschaf van een auto. In ruil voor een maandelijkse huurprijs** kunnen ze volop genieten. 

Elektrische voorgeschiedenis: Mii in Barcelona

De Mii electric is het meest recente hoofdstuk in de elektrische geschiedenis van SEAT. In 1992 bouwde SEAT een volledig elektrische Toledo om de atleten te begeleiden tijdens de marathonwedstrijd van de Olympische zomerspelen in Barcelona. Het voertuig puurde een rijbereik van 64 km uit een 500 kg zwaar batterijpakket dat kon worden opgeladen aan een 2 kW sterke wisselstroomstekker.

Recenter introduceerde SEAT dan weer het pilootproject autodelen rond het e-Mii prototype. Een vloot met 5 prototypes van de volledig elektrische Mii worden in Barcelona ingezet zodat meer dan 1.000 werknemers van SEAT Metropolis : Lab Barcelona en de Pier 01 Barcelona Tech City deze auto’s kunnen gebruiken wanneer ze maar willen.

Dit project mondde uit in de Mii electric en leidde tot waardevolle inzichten in het functioneren van elektrische voertuigen op de openbare weg.

Wanneer zal de Mii electric beschikbaar zijn ?

De productie van de SEAT Mii electric zal in Q4 van 2019 van start gaan in Bratislava (Slovakije). De markintroductie is voorzien voor het uiterste einde van dit jaar. De auto werd onthuld in Oslo tijdens het SEAT On Tour-evenement.

De voorverkoop van de SEAT Mii electric zal klanten vanaf september de kans bieden om er een aan te schaffen.

Technische gegevens

Motor:

 • Maximumvermogen 61 kW (83 pk)
 • Maximumkoppel 212 Nm

Batterij:

 • Lithium-ion
 • Capaciteit 36,8 kWh
 • Laadtijd via wisselstroom (7,2 kW tot 80%): ~4 uur
 • Laadtijd via gelijkstroom (40 kW tot 80%), ~1 uur

Rijbereik:

 • 260km* (WLTP)

Prestaties:

 • Optrekken van 0 tot 50 km/u in 3,9 seconden
 • Topsnelheid 130 km/u

Afmetingen:

 • Lengte: 3.557 mm
 • Breedte: 1.645 mm
 • Hoogte: 1.478mm
 • Wielbasis: 2.420mm

Kofferinhoud:

 • 250 liter (tot 923 liter met neergeklapte achterbank)

*Alle technische gegevens van de SEAT Mii electric zijn voorlopig en kunnen nog wijzigen.

**Beschikbaar in een aantal markten. Huurprijzen voor individuele markten zullen worden meegedeeld dichter bij het ogenblik van de marktintroductie.