2020.0.11.0 BE/NL

SEAT vermindert zijn ecologische voetafdruk met 34%

  • Dit jaar implementeert het bedrijf maatregelen om minder afval te produceren en om alle geproduceerde afval efficiënter te verwerken
  • Sinds 2010 heeft SEAT zijn productiegerelateerde milieu-afdruk met 34% verkleint via maatregelen om minder CO2 uit te stoten, minder vluchtige organische verbindingen uit te stoten, minder afval te produceren en minder water en energie te verbruiken
  • Het volgende doel is een reductie met 50% van de milieu-impact tegen 2025
  • Vorig jaar investeerde het bedrijf 16 miljoen euro in milieu-initiatieven

Ter gelegenheid van de International Recycling Day kondigde SEAT aan dat het zijn acties voor minder milieu-impact dit jaar zal concentreren rond het verminderen van afval. Over de voorbije 8 jaar is SEAT erin geslaagd om 34% minder afval te produceren in zijn fabrieken en over de komende maanden wil het maatregelen invoeren die de afvalproductie op zes jaar tijd met tot 60% terugdringen.

Een van de initiatieven van SEAT is afvalproductie te vermijden en verder in te zetten op het sorteren van afval voor een betere recyclage en hergebruik van het productieafval. Verder wil de autobouwer inzetten op het afval dat geproduceerd wordt tijdens de verschillende productiestadia, zoals het lakken en het aanbrengen van dichtingsmateriaal.

Over de voorbije 8 jaar verminderde SEAT zijn ecologische voetafdruk met gemiddeld 34%. Sinds 2010, het jaar waarin SEAT zijn Ecomotive Factory-milieustrategie lanceerde, heeft het merk zijn energie- en waterconsumptie met respectievelijk 21,6% en 30,9% weten terug te dringen. Bovendien verlaagde het de uitstoot van CO2 en vluchtige organische verbindingen met 63,3% en 21,4% terwijl het 34,2% minder afval produceerde.    

Ondervoorzitter voor productie en logistiek bij SEAT, Dr. Christian Vollmer wees erop dat “wij volop investeren in verbetering om zo uit te groeien tot een voorbeeldbedrijf op alle vlakken; van de kwaliteit en de productie-efficiëntie in onze fabrieken, tot het vinden van oplossingen voor de paradigmaverschuiving waar bedrijven en de maatschappij mee geconfronteerd worden en waar recyclage, het verminderen van de uitstoot en de zorg voor het milieu steeds een belangrijkere rol gaan spelen.  In 2018 investeerde SEAT 16 miljoen euro in productiegerelateerde milieu-initiatieven.

Met een visie gericht op 2025

De volgende mijlpaal in de milieustrategie van SEAT is een verbetering van de indicatoren met 50% tegen 2025. Bovendien werkt het bedrijf nu al aan bijkomende systemen zoals een installatie waarmee de warmte die geproduceerd wordt door de schouwen van de Martorell-fabriek zal worden gerecycleerd wat zal uitmonden in een energiebesparing gelijkwaardig aan het energieverbruik van 760 huishoudens. De overeenkomstige CO2-reductie stemt overeen met het absorptievermogen van 250.000 bomen.

 

Daarnaast zal SEAT het gebruik van watergedragen lakken in het volledige lakproces inclusief primers verder uitbreiden. Op die manier voorkomt het merk de uitstoot van vluchtige organische verbindingen gelijkwaardig met het lakken van 38.000 voertuigen met lak op basis van oplosmiddel.

Unieke initiatieven

Een van de belangrijkste milieu-initiatieven van SEAT is het SEAT al Sol-zonnepanelenpark op de daken van de Martorell-fabriek: het grootste park in zijn soort in Europa en een van de grootste binnen de wereldwijde automobielindustrie. Het telt 53.000 fotovoltaïsche panelen over een oppervlakte van 40 voetbalvelden en genereert 17 miljoen kWh per jaar. Dat is genoeg energie om de SEAT el-Born 293.100 keer op te laden en dus het eerste als elektrisch voertuig ontworpen model van SEAT, 105 miljoen kilometer ver te laten rijden    

Om de uitstoot van vluchtige organische verbindingen (VOC’s, wat staat voor volatile organic compound) te verlagen werd in 2018 een uiterst efficiënte laksysteem in gebruik genomen in Martorell. Dit innovatieve systeem vermindert de VOC-uitstoot tijdens dit proces met 40% wat neerkomt op 10 ton minder vluchtige organische verbindingen per jaar. Verder werd in de lakafdeling een nieuwe lakstraat in gebruik genomen in 2018 waar de tweekleurige SEAT Arona en Audi A1 hun kleuren krijgen. Tegelijkertijd werd met de volledige automatisatie van een van een lijnen de maximale lakcapaciteit verhoogd van 2.300 naar 2.400 auto’s per dag. Alles samen investeerde SEAT 23 miljoen euro in deze installaties    

Duurzaam engagement

SEAT’s milieustrategie met als horizon 2025 is afgestemd op het engagement van het merk en de Volkswagen-groep om te voldoen aan de milieudoelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Om die doelstellingen te halen zal SEAT maatregelen implementeren om tegen 2050 CO2-neutraliteit te bereiken over de volledige waardeketen van de voertuigen en voor iedere afdeling binnen het bedrijf.