2020.0.11.0 BE/NL

Energy and Sustainability Award.

De Spaanse aardgasmaatschappij (Sedigas) kent SEAT de prijs voor energie en duurzaamheid toe als erkenning voor het engagement van de autobouwer naar aardgas (cng) toe als alternatieve brandstof. Luca de Meo, voorzitter van SEAT, nam de prijs in ontvangst op een ceremonie in het nationaal museum voor kunsten Reina Sofía in Madrid. Het feestelijke gebeuren werd ook bijgewoond door José Domínguez Abascal, staatssecretaris voor energie van het ministerie voor ecologische transitie.

De Spaanse aardgasmaatschappij erkent SEAT’s engagement voor aardgas

Sedigas erkent het sterke engagement van het bedrijf voor aardgas als een alternatieve brandstof voor duurzame mobiliteit. Vandaag is SEAT de Europese autobouwer met het breedste gamma voertuigen, dat op natuurlijk aardgas (cng) rijdt met drie modellen die in de fabriek van Martorell worden gebouwd: de Leon, Ibiza en Arona, de enige SUV ter wereld op cng. In 2018 verdrievoudigde het bedrijf zijn verkoop van cng-voertuigen en kondigde het ook een investering van 6 miljoen euro aan om de capaciteit van de Martorell-fabriek te vergroten met de bedoeling het aantal aardgas aangedreven voertuigen dat het dagelijks produceert, te verhogen van 90 naar 250.

Toen Luca de Meo de prijs in ontvangst nam van Rosa María Sanz verklaarde hij dat “we er bij SEAT van overtuigd zijn dat aardgas een sleutelelement is in de transitie naar duurzame mobiliteit. Nu is het moment aangebroken om een stap te zetten, het ontwerpen van een infrastructuur een boost te geven en van aardgas een hernieuwbare energiebron te maken die in het netwerk kan worden geïnjecteerd, en om diens consumptie te promoten. Bovendien vormen de productie van biogas en biomethaan een opportuniteit om de uitstoot terug te dringen die voortkomt van het verkeer op de baan.”

In dit kader onderstreepte de Meo dat “we ons als doelstelling moeten stellen om biomethaan te beschouwen als een hernieuwbare bron van brandstof en dat hier herkomstcertificaten een fundamentele rol spelen. Betaalbare wagens die rijden op schone energie en die al snel in enkele minuten volgetankt kunnen worden bestaan al: zij rijden op natuurlijk aardgas en biogas.”

Biogas ‘created in Barcelona’

Met het oog op het promoten van de circulaire economie, energie-efficiëntie en het terugdringen van de uitstoot, heeft SEAT projecten uitgerold zoals ‘Life Methamorphosis’. Met dit initiatief krijgt het bedrijf hernieuwbaar gas voor zijn voertuigen uit stedelijk afval van de stad Barcelona en dierlijk organisch afval van een boerderij in Lleida. Bovendien werkt SEAT ook samen met Aqualia om vervuild water om te zetten in biomethaan.

In deze zin is hier een groot potentieel om een herkomstcertificaat op te richten voor de productie van biogas. Dit systeem zou de ontwikkeling van de industrie in Spanje doen afnemen, net zoals in andere EU-landen. Als deze certificaten transfereerbaar zouden zijn onder de sectoren, zou dit vele mogelijkheden voor het transportsector openen om een zero impact te garanderen onder de naam ‘well to wheel’ CO2-uitstoot doorheen de hele levenscyclus van een voertuig.

Mobiliteit aangedreven op natuurlijk aardgas wordt beschouwd als milieu-efficiënt door de EU. Dit type brandstof biedt bestuurders het voordeel om Europese steden aan te doen als er verkeersbeperkingen worden opgelegd ten gevolge van pollutie.

Vergelijkbaar artikel