2020.0.1.0 BE/NL

Defensief rijden: 5 tips

Ontdek welke bedrijfswagen bij u past. 

Download hier onze gratis gids.

Defensief rijden is een must om veiliger te rijden en uw passagiers een groter veiligheidsgevoel te bezorgen. Ongeacht of u eigenaar bent van een ruime SUV of een kleine auto: wie aandachtig rijdt, kan verkeerssituaties beter inschatten en er sneller op anticiperen. Zeker als u regelmatig in de stad rijdt of tijdens spitsuren de baan op moet, is een defensieve rijstijl belangrijk. Vergis u echter niet: defensief rijden is niet hetzelfde als een asociale rijstijl, maar wat is het dan precies?

1. Defensief rijden volgens de regels

Allereerst is het belangrijk dat u zich in elke situatie aan de verkeersregels houdt. Vandaag zijn er heel wat ingebouwde veiligheidsopties, maar zij bieden geen vrijgeleide voor een nonchalante rijstijl. Gevaarlijke inhaalmanoeuvres, geen voorrang verlenen, de richtingaanwijzers niet gebruiken … behoren niet bepaald tot een defensieve rijstijl.

Defensief rijden betekent wel dat u steeds aandachtig bent zodat u sneller kunt reageren op verkeerssituaties. Zelfs als u in de file belandt. De verleiding is dan groot om even Facebook of Instagram te checken of mails te beantwoorden, maar uw ‘fear of missing out’ kan u wel eens duur komen te staan, zelfs al u een goede autoverzekering heeft. Misschien ligt u niet wakker van een kras die de restwaarde van uw auto lichtjes naar beneden haalt, maar een ongeval met grotere blikschade of gewonden is snel gebeurd. En die gevolgen zijn een stuk ingrijpender dan een kras. Een motorrijder die tussen twee rijstroken rijdt, een bestuurder die van rijvak verandert of een voorligger die plots remt, zijn allemaal situaties die u niet zult opmerken als uw smartphone alle aandacht krijgt. Bewaar uw favoriete apps voor die momenten dat u meerijdt als passagier.

2. Blijf in contact met de omgeving

Wilt u van rijstrook veranderen, keren in een straat of parkeren? Wie goed defensief wil rijden, maakt bij elk manoeuvre oogcontact met andere autobestuurders, fietsers en voetgangers. Zeker als er kinderen in de buurt zijn, want zij realiseren zich niet altijd dat een chauffeur hen mogelijks niet opmerkt. Zo bent u zeker dat de andere weggebruikers u gezien hebben en dat u uw manoeuvre in alle veiligheid kunt uitvoeren.

Hou rekening met de dode hoek bij vrachtwagens, maar ook bij andere auto’s. Niet elke autobestuurder heeft zijn spiegels correct afgesteld. Let dus steeds goed op bij het inhalen of passeren van andere voertuigen.

Hoewel we allemaal wel eens de volumeknop opendraaien bij ons favoriete nummer, zet u best uw muziek niet te luid tijdens het rijden. Sirenes van de hulpdiensten of politie of een claxonnerende auto verdwijnen in de ruis van de muziek en verhinderen defensief rijden. Dit kan wel eens gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien is luide muziek erg vermoeiend en het laatste wat u wilt, is als bestuurder in slaap dommelen achter het stuur.

Let goed op het gedrag van andere weggebruikers zodat u tijdig kunt reageren. Defensief rijden betekent vooral ook dat u een oogje in het zeil houdt. Kijk verder dan twee meter voor uw wagen en check regelmatig uw achteruitkijkspiegel. Staar niet naar één punt, maar kijk ook links en rechts zodat u een goed beeld krijgt van de verkeerssituatie rondom uw auto. Dit is vooral belangrijk op de autosnelweg, want hoe sneller u rijdt, hoe kleiner het gezichtsveld. 

Brengt u zelf met de (bedrijfs)wagen uw kroost naar school of nadert u bij het einde van de lesdag een schoolomgeving? Hou dan de kinderen langs de kant van de weg in de gaten, want in hun jeugdig enthousiasme durven zij wel eens onverwacht de straat oplopen. Parkeert er net een auto voor u of stopt de bestuurder en zet hij de vier knipperlichten aan? Hou er dan rekening mee dat de bestuurder wel eens plots het portier kan openslaan. Rij voorzichtig langs de auto en zoek zeker oogcontact.  

Op kruispunten is extra waakzaamheid aangewezen. Defensief rijden betekent niet dat u blindelings uw voorrang neemt, wél dat u aandachtig bent. Hou de achterliggende bestuurder in het oog: merkt hij op dat u vertraagt? Als u op de motor afremt, drukt u best even het rempedaal in om aan te geven dat u vaart zult minderen. Kijk steeds eerst links, vervolgens rechts en laat via uw richtingaanwijzers weten welke kant u opgaat.

4. Let op uw snelheid

Bij defensief rijden speelt de snelheid van uw auto een belangrijke rol. Respecteer steeds de maximum toegelaten snelheid en hou zeker in bochten uw snelheidsmeter in het oog. Nadert u een kruispunt of een rij stilstaande auto’s? Vertraag dan tijdig en rem niet bruusk op het laatste moment. Uw achterligger én passagiers zullen dit niet appreciëren.

Pas uw snelheid steeds aan het verkeer én de weersomstandigheden aan. Sneeuw, een fikse regenbui, mist of een lage zonnestand verminderen het zicht. En niet alleen een hoge snelheid, maar ook een nat wegdek kan de remafstand van uw auto verlengen. Hou dus steeds voldoende afstand tot uw voorligger en bereid u zeker tijdens de wintermaanden goed voor alvorens u de baan opgaat.

5. Draag zorg voor uw auto

Misschien verbaast het u, maar bij defensief rijden hoort een goed onderhouden auto. Zorg dat uw ruiten en achteruitkijkspiegels op elk moment proper zijn en breng op gezette tijdstippen uw auto binnen voor onderhoud. Versleten remmen of banden zijn slechts enkele voorbeelden die het risico op de weg vergroten, terwijl u dit net probeert te vermijden door defensief te rijden.

Let bij het vertrek ook op een goede zit- en stuurhouding. Zorg dat uw nek goed ondersteund wordt, dat u zonder problemen aan de pedalen kunt en dat u uw stuur correct vastneemt. Dit wil zeggen met twee handen in de houding ‘kwart voor drie’ met de duimen naar boven gericht, niet naar binnen.

SEAT biedt met zijn sportieve designs, slimme technologie en stijlvolle interieurs voor elk wat wils. Maar investeert vooral ook elke dag opnieuw in de ontwikkeling van innovatieve veiligheidsopties. Per model voorziet SEAT verschillende veiligheidsopties die de bestuurder en passagiers zo goed mogelijk beschermen, maar vergeet niet: veiligheid op de weg begint altijd in de eerste plaats bij uzelf. Door defensief te rijden kunt u niet alleen heel wat gevaarlijke situaties voorkomen, maar rijdt u ook met meer zelfvertrouwen en geeft u uw passagiers een veilig gevoel.