not-applies-na 2020.0.8.1 BE/NL

Leasing ou achat pour votre véhicule ? Quelle est la meilleure option pour les indépendants ?

Découvrez quelle voiture vous correspond le mieux. 

Télécharger le guide gratuit

Bij het kiezen van uw nieuwe bedrijfswagen komt heel wat kijken. Naast het brandstofverbruik, de CO2-uitstoot en de configuratie van uw auto, moet u ook beslissen hoe u uw bedrijfswagen zal betalen. Koopt u als zelfstandige de nieuwe auto? Of is leasen (altijd) beter? In een eerdere blog werden al uw vragen over een leasecontract beantwoord, maar misschien twijfelt u nog.

Elke optie heeft een aantal voordelen die - afhankelijk van uw wensen en mogelijkheden - voor u al dan niet interessant zijn. SEAT Financial Services maakt daarom in deze blog de vergelijking tussen een auto leasen of kopen als zelfstandige.  

Als zelfstandige kiezen voor een autolease.

Een autolease zoals de Operationele of Financiële Leasing heeft heel wat voordelen. Zo moet u als zelfstandige de btw niet voorfinancieren. Leasing is daarom zeker voor starters interessant , maar ook voor zelfstandigen in bijberoep die een auto willen leasen.

Operationele Leasing
of Verhuur op Lange Termijn.

De Operationele Leasing of Verhuur op Lange Termijn is de ideale formule voor starters die op zoek zijn naar een leasing en houden van eenvoud. Zoals de naam het zegt, is dit een echte huurovereenkomst: u huurt de auto voor minimum 13 en maximum 60 maanden en mag over de hele huurperiode maximum 160.000 km afleggen. Tijdens de periode van de autolease kunt u als zelfstandige à la carte genieten van heel wat diensten zoals onderhoud en herstellingen, wegbijstand, verzekering en dekking materiële schade, vervangvoertuig ... De eenmalige DIV en jaarlijkse verkeersbelasting zijn inbegrepen in de huur.

U kan de auto als zelfstandige niet aankopen op het einde van het contract. Wanneer de autolease na een op voorhand vastgelegde periode of aantal kilometers afloopt, levert u de auto terug in bij de leasingmaatschappij. De Financiële Leasing daarentegen voorziet wel een aankoopoptie.

De Operationele Leasing is vooral interessant als u kosten moet maken omdat het maandelijkse huurbedrag als kost wordt geboekt in uw resultatenrekening. U schrijft de bedrijfswagen dus niet af. Doordat u maandelijks een vast bedrag betaalt - voor het gebruik van de auto en bijhorende diensten - heeft u uw budget perfect onder controle. U zet uw kapitaal niet vast en behoudt de investeringsmogelijkheden van uw bedrijf. Bovendien moet u zich geen zorgen maken over de administratie of het onderhoud van uw bedrijfswagen: SEAT Financial Services regelt alles voor u.

Samengevat ziet de Operationele Leasing van uw auto er als volgt uit:

Période Min. 13 en max. 60 maanden of max. 160.000 km
Diensten Inbegrepen
Papierwerk De leasingmaatschappij regelt alles voor u
Btw voorfinanciering Leasingmaatschappij
Boekhoudkundig Bedrijfslast op resultatenrekening
Aankoopoptie Neen
Intrestlasten ?
BIV en verkeersbelasting Betaalt de leasingmaatschappij

Financiële Leasing

Het grootste verschil tussen Financiële Leasing en Operationele Leasing is de boekhoudkundige verwerking, de aankoopoptie en het eigenaarschap:

  • Bij een Financiële Leasing kan u op het einde van het contract uw bedrijfswagen kopen voor een aankoopoptie die maximaal 15% van de aankoopprijs (excl. btw) bedraagt. Bij een Operationele Leasing is er geen aankoopoptie.
  • Kiest u als zelfstandige voor een financiële autolease? Dan is de leasingmaatschappij juridisch eigenaar (haar naam staat op de aankoopfactuur) en is de eenmanszaak of vennootschap economisch eigenaar (u beschikt over het gebruiksrecht). Bij Operationele Leasing is de leasingmaatschappij beide.

De financiële autolease biedt u als zelfstandige de nodige gemoedsrust omdat u de auto niet meteen moet aankopen. SEAT Financial Services verleent u het gebruiksrecht voor 18 tot 60 maanden en voor maximum 300.000 km in totaal. U betaalt maandelijks een bepaald vast bedrag voor het gebruik.

Opgelet: het is mogelijk dat u als vooruitbetaling een eerste verhoogde huur moet betalen.