2020.0.1.0 BE/NL

Ontdek welke bedrijfswagen bij u past.

Download hier onze gratis gids

Combineert u een parttime of fulltime job met een zelfstandige activiteit in bijberoep? Dan behoudt u niet alleen alle sociale rechten als loontrekkende, maar kunt u net zoals fulltime zelfstandigen beroepskosten inbrengen.

Eén van die beroepskosten die u als zelfstandige in bijberoep mag inbrengen is uw auto en de kosten die daarbij komen kijken. Maar hoe zit dat precies in elkaar voor zelfstandigen in bijberoep?

Uw statuut bepaalt de fiscale aftrekbaarheid van uw bedrijfswagen.

Ook als zelfstandige in bijberoep is de aankoop van een wagen fiscaal aftrekbaar en verlaagt u hiermee uw belastbaar inkomen. Een interessant feit aangezien u als zelfstandige in bijberoep belast wordt op uw loon als loontrekkende én uw inkomsten uit uw bijberoep. Hierdoor kunt u in een hogere belastingschijf terechtkomen en dat kan u wel eens zuur opbreken.

Hoe meer beroepskosten u kunt maken in bijberoep, hoe minder belastingen u moet betalen. Een belangrijke kost voor alle zelfstandigen - zowel in hoofd- als in bijberoep - is de bedrijfswagen en alle autokosten.

Heeft u een eenmanszaak? Dan kunt u de aankoop van uw bedrijfswagen inbrengen voor 75%.

Bij een vennootschap is het percentage afhankelijk van de CO2-uitstoot en ligt dit tussen de 50% en 100%. Hoe lager de CO2-uitstoot, hoe hoger het percentage. Om deze reden kopen veel vennootschappen vandaag een milieuvriendelijke wagen zoals de SEAT Leon 1.0 TSI 115pk 6v Start/Stop (NEDC 2.0) met zijn 109 g/km CO2-uitstoot en een gemiddeld verbruik van 4.6 L/100km is deze 90% fiscaal aftrekbaar. 

Houd er rekening mee dat uw wagen bij een vennootschap belast wordt volgens het forfaitair voordeel alle aard, net zoals bij werknemers. Dit voordeel wordt ingeboekt op uw rekening courant.

Autokosten inbrengen als zelfstandige in bijberoep.

Autokosten zoals onderhoud en herstellingen, verzekering en brandstof kan u zowel in een eenmanszaak als in een vennootschap voor 75% aftrekken. De interestlasten van uw autolening kunt u zelfs voor 100% inbrengen.

De 33% regel voor zelfstandigen in bijberoep.

Als zelfstandige in bijberoep springt u echter best voorzichtig om met bovenstaande percentages. Meestal aanvaardt de fiscus een fiscale aftrekbaarheid van 33% omdat u de wagen ook gebruikt om op uw hoofdberoep te geraken én voor privéverplaatsingen.

Rijdt u met uw bedrijfswagen ook naar uw hoofdberoep? Dan mag u hiervoor een forfaitaire aftrek van 0,15 euro per kilometer rekenen. De kilometers die u privé aflegt, mag u natuurlijk niet inbrengen.

Wilt u als zelfstandige in bijberoep uw auto voor meer dan 33% inbrengen? Houd dan gedurende enkele maanden het aantal afgelegde kilometers voor uw bijberoep minutieus bij. Zo weten u én de fiscus welk percentage wel correct is.

De 33% regel gaat er ook van uit dat de wagen die u gebruikt voor uw bijberoep, de enige wagen is die u ter beschikking heeft. Heeft uw partner een eigen auto of heeft één van u beiden een bedrijfswagen ter beschikking gekregen van de werkgever? Dan wordt uw wagen voor bijberoep hoogstwaarschijnlijk niet gebruikt voor privéverplaatsingen en is een hoger percentage zeker te verantwoorden.

Let op: als zelfstandige in bijberoep uw auto inbrengen voor 100% is geen goed idee. Zelfs voor fulltime zelfstandigen is dit niet realistisch. Wilt u meer dan 33% inbrengen? Leg dan de focus op de andere auto’s binnen het gezin.

 

Een bedrijfswagen als investering.

Een bedrijfswagen is een grote investering en kunt u daarom niet in één keer aftrekken. U schrijft de kost af over vijf jaar en mag elk jaar 20% van het totale aankoopbedrag inbrengen. De volledige btw echter mag u meteen bij aankoop inbrengen.

Praat met uw boekhouder.

Ook als zelfstandige in bijberoep is het aangeraden om een goede boekhouder onder de arm te nemen. U wilt als zelfstandige in bijberoep immers uw auto correct inbrengen zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Op basis van uw activiteit en (al dan niet) andere wagens in het gezin, bepaalt hij het juiste percentage voor de fiscale aftrekbaarheid.

Op zoek naar een bedrijfswagen?

Onze SEAT-verdelers geven u graag meer informatie en maken op basis van uw wensen en financiële mogelijkheden een voorstel op maat. Daarnaast biedt SEAT Financial Services verschillende opties om een bedrijfswagen te huren, leasen of kopen.

Bent u niet zeker welke optie het best past bij uw activiteit in bijberoep? Raadpleeg dan steeds uw boekhouder. Doordat hij de cijfers van uw bedrijf als geen ander kent, weet hij precies wat er financieel mogelijk is én voor u het meest interessant is.