nl:Waarom SEAT ?:Jou vooruit helpen :Actualiteit:News & Events:Cars:The new SEAT Arona BE/NL

Maak kennis met de nieuwe SEAT Arona.

Sinds zijn introductie in 2017 is de SEAT Arona een succes, met een verkoop van meer dan 350.000 voertuigen, en ingeburgerd als een belangrijke pijler van het gamma van het merk. Nu is de nieuwe SEAT Arona klaar om het succes van dit model voort te zetten.

Een nieuwe, sterkere, robuustere, betrouwbaardere en veiligere attitude en uitstraling is nog maar het begin. De stads-SUV heeft in het interieur een gedaanteverwisseling ondergaan. Ook nieuwe niveaus van connectiviteit en rijhulpsystemen zijn in de nieuwe SEAT Arona geïntegreerd.

"De SEAT Arona is een duidelijke pijler in het gamma en was vorig jaar het op één na meest verkochte SEAT-model", aldus Wayne Griffiths, voorzitter van SEAT en CUPRA. "De bijgewerkte en opgewaardeerde versie van dit model voegt nog meer toe aan de ongelooflijke kenmerken van de wagen en zorgt voor een nog completer aanbod, terwijl het design van de wagen wordt opgefrist."

In een steeds meer gedigitaliseerde wereld is de SEAT Arona klaar om op een volkomen intuïtieve manier het geconnecteerde leven van de klant de wagen binnen te leiden, en daar een enorme waaier aan functionaliteiten aan toe te voegen. Met de revolutie in het interieurdesign brengt hij ook een verhoogd gevoel van kwaliteit in die binnenruimte, doordat de designtaal opnieuw werd geïnterpreteerd.

De stads-SUV heeft een versterkte offroadlook (vooral in de Xperience-afwerking).

Voeg daarbij het gebruik van verlichtingstechnologie om de sfeer in de cabine te verhogen en de integratie van de nieuwste infotainmentweergavesystemen die de persoonlijkheid van de wagen een sterk geactualiseerde taal en gevoel geven.

Onder de motorkap zijn vijf verschillende aandrijvingen tussen 90 pk en 150 pk verkrijgbaar, in benzine (TSI) en gecomprimeerd aardgas (TGI) en gekoppeld aan een handgeschakelde of DSG versnellingsbak met dubbele koppeling.

En met een reeks nieuwe rijhulpsystemen die het rijden met de stads-SUV ontspannender maken, ongeacht het omstandigheden, is de SEAT Arona klaar voor elke uitdaging waar hij mee te maken krijgt.

De nieuwe SEAT Arona wordt ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Barcelona, in de hoofdzetel van SEAT in Martorell, en zal in het derde kwartaal van het jaar in productie gaan.

Koetswerkdesign

Het koetswerkdesign van de SEAT Arona is opgefrist en opnieuw uitgebalanceerd om hem een nog groter offroadkarakter te geven, waardoor hij robuuster oogt en een grotere veiligheidsbeleving heeft.

Aan de voorkant wordt de toch al aparte, driedimensionale look versterkt door de designs met warmedruktechniek van de radiatorroosters - er is een kleine wijziging voor elk van de beschikbare afwerkingen; Reference, Style, Xperience (vervangt Xcellence), en FR, terwijl de voorspoiler in Reflex Silver de look nog krachtiger maakt.

De buitenverlichting van een wagen is een venster op zijn ziel en de overstap van de SEAT Arona naar 100% ledtechnologie als standaard - Eco-leds en de optie van een upgrade met Full-leds - versterken de designelementen aan de voorkant en bieden ook een betere zichtbaarheid met een lager energieverbruik.

De voorzijde van de SEAT Arona Xperience kan worden versterkt met de nieuw ontworpen en geplaatste mistlampen - beschikbaar als optie - die het SUV-karakter nog versterken. De klant kan dan kiezen tussen twee verschillende gezichten van de wagen.

De esthetiek van het zijprofiel wordt versterkt door drie nieuwe lichtmetalen velgen; een nieuwe van 17" en twee opties van 18", die allemaal verrijkt worden door het palet van 10 koetswerkkleuren, waaronder drie nieuwe keuzes: Dark Camouflage, Asphalt Blue en Sapphire Blue. Omdat klanten hun wagen nog meer willen personaliseren, biedt de SEAT Arona ook de keuze uit drie dakkleuren: Midnight Black, Magnetic Tech en het nieuwe Candy White.

Aan de achterkant wordt het frisse, jonge, functionele en opwindende ontwerp nog versterkt door de introductie van een nieuwe spoiler en diffusor. Daarbij komt nog een laatste detail met de naam van het model in handgeschreven letters in reliëf – een kenmerk op SEAT-voertuigen en nu ook onderdeel van de Arona.

Ten slotte is er het nieuwe SEAT logo, afgewerkt in tweekleurig chroom - mat vooraan en glanzend op de randen - zowel voor als achter, wat de wagen een stijlvolle finishing touch geeft.

Interieurdesign

Het interieur van de SEAT Arona heeft een revolutie ondergaan, wat de zaken in een nieuwe richting stuurt. De technische, precieze lijnen en lichtere proporties blijven behouden om een gevoel van ruimtelijkheid te krijgen; de look en feel van de cabine zijn herdacht om de kwaliteitsbeleving te verbeteren. Dit wordt bereikt door de introductie van nieuwe materialen, digitale en geconnecteerde technologieën en verlichtingssystemen die zijn karakter doen evolueren.

Met een revolutionair interieur: nieuwe verlichte luchtroosters & een zwevend aanraakscherm.

Het nieuwe zwevende centrale display van het infotainmentsysteem is een duidelijk hoogtepunt in deze nieuwe benadering van het interieur. Het scherm is gemiddeld meer dan 20% groter geworden dan zijn voorganger – het standaardscherm is nu 8,25", terwijl het optionele scherm 9,2" is. Bovendien verbetert de hogere positie in de cabine – in het gezichtsveld van de bestuurder – zijn ergonomie, waardoor die veiliger en praktischer wordt. Voeg daarbij de ongelooflijk heldere Digital Cockpit van 10,25” en het interieur van de nieuwe Ibiza is volledig digitaal. De cabine geeft een gevoel van ruimte en comfort.

Overal zijn verbeteringen aangebracht aan de pasvorm, afwerking en kwaliteit; een hoogtepunt is het volledig nieuwe, soft dashboard, dat in combinatie met het nieuwe, ergonomische multifunctionele stuurwiel in nappa (verkrijgbaar in Style als optie en standaard in Xperience- en FR-afwerking) een verhoogd niveau van verfijning oplevert. Nieuwe bekleding geeft ook de binnenruimte een grotere waarde.

Het gebruik van verlichtingstechnologie draagt bij aan de persoonlijkheid van het interieur van de SEAT Arona. De nieuw ontworpen luchtroosters aan bestuurders- en passagierszijde zijn voorzien van omringende ledverlichting - voor FR en Xperience - met een andere kleur naargelang de gekozen afwerking – Daring Red voor FR, Aran Green voor Xperience en Honey voor de Style en Reference-afwerking. Het betekent dat de cabineruimte meer op de klant is afgestemd.

De passagiers achterin genieten nu van nog meer comfort, de afwerkingen Xperience en FR hebben interieurverlichting achterin. Het is een kleine aanpassing die een groot verschil maakt.

De totale inhoud van de bagageruimte blijft 400 liter en de laadruimte biedt meer praktisch nut dan alleen maar ruimte. Een dubbele bodem maakt de achterkant nog veelzijdiger, terwijl vier metalen haken het mogelijk maken een net te gebruiken om alles wat achterin geplaatst wordt vast te zetten.

Connectiviteit

Het leven wordt steeds digitaler en de opgefriste SEAT Arona is er klaar voor om daar deel van uit te maken, door volledig geconnecteerd te zijn met connectiviteit in de wagen (online functies en diensten; Full Link inclusief draadloze toegang tot zowel Android Auto als CarPlay) en connectiviteit buiten de wagen met SEAT CONNECT.

Met de integratie van het draadloze Full Link systeem hebben klanten toegang tot hun digitale leven, ongeacht welk apparaat ze gebruiken, of het nu Apple CarPlay of Android Auto is.  Het vereenvoudigt het binnenhalen van contactlijsten, muziek en kaartensystemen, want ze zijn allemaal beschikbaar, toegankelijk op een gecontroleerde, intuïtieve, veilige manier die de bestuurder niet afleidt van de weg, met behulp van het infotainmentsysteem of de geïntegreerde stuurwielcontrole.

Het infotainmentsysteem biedt een nog rijkere ervaring met online inhoud die met een druk op de knop – of op mondeling verzoek – beschikbaar is, of het nu gaat om verkeersinformatie, parkeren, benzinestations of internetradio en online media.

Natuurlijke spraakherkenning maakt het gebruik van de technologie veilig; gewoon "Hola Hola" zeggen maakt het systeem wakker, net als de thuisassistenten uit de consumentenelektronica waar iedereen al aan gewend is. Spraakherkenning stelt de gebruiker in staat via natuurlijke spraakopdrachten met het infotainmentsysteem te communiceren, correcties uit te voeren en naar eerdere opdrachten te verwijzen. Dus of er nu navigatie-informatie moet gezocht worden, of muziek, het gaat sneller en gemakkelijker.

En met twee Type-C USB-poorten vooraan in de cabine is het aansluiten en opladen van apparaten de eenvoud zelf.

SEAT CONNECT, volledige draadloze toegang & ‘Hola Hola’-spraakherkenning.

De nieuwe SEAT Arona integreert ook SEAT CONNECT met een ingebouwde eSIM, wat betekent dat de dienst eCall beschikbaar is, die rechtstreeks contact opneemt met de hulpdiensten als zich een incident voordoet, wat nog een extra veiligheidsniveau aan het voertuig toevoegt. Het gaat niet alleen om eventueel een noodoproep (manueel of automatisch) te kunnen maken, maar ook dat belangrijke gegevens zoals locatie van de wagen, motortype, koetswerkkleur of aantal passagiers worden doorgegeven, zodat assistentie verlenen gemakkelijker wordt.

Bovendien biedt de geïntegreerde eSIM ook de mogelijkheid om de SEAT-diensten te bereiken via de ‘private call’-knop. Hierdoor kan de bestuurder in zijn eigen taal met de SEAT-diensten communiceren waar hij zich ook bevindt. SEAT CONNECT zal een jaar kosteloos worden aangeboden, onafhankelijk van de versie of afwerking die de klant kiest.

Bovendien bevat hij de SEAT CONNECT-app, die een hele nieuwe wereld van mogelijkheden opent door toegang te geven tot diensten op afstand. De app kan op de smartphone gedownload worden en biedt afstandsbediening voor een heleboel functies die de rijervaring buiten de auto helpen maximaliseren.

Gebruikers hebben vanop afstand toegang tot de gegevens van hun voertuig: rijgegevens, parkeerpositie, voertuigstatus, ook deuren en lichten, het inschakelen van snelheidswaarschuwingen die signaleren als iemand te hard rijdt met de wagen, gebieds- en antidiefstalwaarschuwingen; ook kunnen ze met een afstandsbediening de deuren openen en sluiten met de ver- en ontgrendeldienst of claxonneren en knipperen om de wagen gemakkelijker terug te vinden.

Veiligheid en comfort

De nieuwe SEAT Arona integreert een reeks nieuwe rijhulpsystemen, waardoor hij veiliger is dan ooit.

Voortbouwend op de omvang van de reeds aanwezige systemen zoals Adaptive Cruise Control (ACC), Front Assist, en Tiredness Recognition combineert het verjongde voertuig nu enkele van de meest geavanceerde rijhulpsystemen.

Travel Assist zorgt voor halfautomatisch rijden over het hele snelheidsbereik en zorgt ervoor dat de wagen zijn snelheid behoudt als de verkeersstroom verandert. Voeg daarbij Lane Assist, zodat het voertuig gecentreerd blijft op de rijstrook en Traffic Sign Recognition, zodat de wagen altijd weet wat de maximumsnelheid is op een bepaalde weg, en de SEAT Arona wordt een nog veiliger voertuig op de weg.

Maar dat is niet alles. De vernieuwde wagen beschikt ook over een verbeterde Side Assist die de druk vermindert bij het veranderen van rijstrook. Voor- en achteraan geplaatste radars monitoren de dode hoek van het voertuig tot 70 meter, zodat de bestuurder weet of er een voertuig in de buurt is als hij bijvoorbeeld van rijstrook wil veranderen.

Ook High Beam Assist is toegevoegd aan de lijst geavanceerde technologieën van de SEAT Arona. Wanneer het donker wordt, detecteert het systeem voertuigen die voor de Arona rijden en schakelt het licht tussen grootlicht en dimlicht.

Tot slot beschikt de SEAT Arona ook over Park Assist, dat de wagen automatisch en moeiteloos voor de bestuurder parkeert.

Aandrijvingen

Onder de motorkap zal de nieuwe SEAT Arona vijf verschillende aandrijflijnen bieden: vier benzinemotoren (TSI) met vermogens die variëren van 95 pk (70 kW) tot 150 pk (110 kW), aangevuld met een CNG-motor met 90 pk (66 kW), gekoppeld aan een handgeschakelde versnellingsbak of een DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling.

Alle benzinemotoren zijn uitgerust met turbo, directe brandstofinjectie, beschikbaar met drie opties 1.0 EcoTSI en een grotere 1.5 EcoTSI.

De 1.0 TSI-motor met 95 pk (70 kW), gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak, levert een koppel van 175 Nm. De laatste driecilinder levert 110 pk (81 kW)/200 Nm en is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zeventraps DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling.

De grootste optie in het gamma is de viercilinder 1.5 EcoTSI. Met een vermogen van 150 pk (110 kW)/250 Nm levert hij sterke prestaties die in balans zijn met efficiëntie.

Naast het aanbod van benzinemotoren omvat de nieuwe SEAT Arona ook een CNG-versie. De 1.0 TGI-motor van 90 pk (66 kW), gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak, levert een koppel van 160 Nm.

Een CNG-voertuig vermindert de CO2-uitstoot met ongeveer 25% vergeleken met een gelijksoortige benzinemotor. Naast de voordelen op het vlak van milieu en belasting biedt TGI-technologie een buitengewoon lage kost per kilometer: tot 50% goedkoper dan een gelijksoortig model op benzine en 30% goedkoper dan een diesel.

SEAT ondersteunt ook de ontwikkeling en beschikbaarheid van hernieuwbaar biomethaan dat de CO2-uitstoot die het voertuig voortbrengt, neutraliseert. Biomethaan van hoge kwaliteit wordt verkregen uit organisch afvalresidu en kan ofwel worden toegevoegd aan conventioneel aardgas ofwel gebruikt worden om het volledig te vervangen. Biomethaan combineert een milieuvriendelijke mobiliteit met de circulaire economie en vermindert de CO2-impact van dit motortype tijdens zijn levenscyclus.