2020.0.11.0 BE/NL

Padel - de nieuwe rage

Padel - de nieuwe rage

Padel houdt het midden tussen tennis en squash, en kent steeds meer bijval door zijn eenvoud en gezellig karakter. Enjoy vertelt u alles over dit nieuwe sportieve fenomeen.

Het begon in de jaren 60 in Mexico. Enrique Corcuera, een bewoner van Acapulco, besloot een tennisterrein op zijn eigendom aan te leggen. Maar er dook een probleem op: de beschikbare ruimte was te klein. De koppige Mexicaan besloot daarop de afmetingen van het terrein in te perken tot 20 op 10 meter. Een ander verschil: de grenzen werden bepaald door de muren rond het terrein. En om te verhinderen dat de ballen bij de buren terecht kwamen, besloot Corcuera te spelen met een vlak slaghout in plaats van een raket.

In 1974 kreeg hij het bezoek van een Spaanse vriend, Alfonso de Hohenlohe, die meteen weg was van deze ongewone tennisvariant. Het bracht hem zelfs op het idee het concept bij hem  thuis, in Marbella, te introduceren. Hohenlohe ontwikkelde de spelregels en bouwde de eerste twee terreinen in zijn stad. Aanvankelijk trok deze nieuwe sport vooral het lokale upperclass publiek aan. Maar al snel verspreidde padel (pàdel betekent in het Spaans ‘peddel’) zich als een lopend vuur in Spanje en Argentinië, waar een vriend van Hohenlohe deze sport intussen had geïmporteerd.

 

Eenvoudige regels

Vandaag wordt padel gespeeld met rackets waarvan de besnaring werd vervangen door een met schuim gevulde zeefstructuur. Uit veiligheidsoverwegingen is aan het uiteinde van het handvat ook een lusje voorzien, dat de speler om zijn pols doet om ongevallen te vermijden tijdens heftige spelwisselingen. Want het grote verschil met tennis is dat padel steeds dubbel wordt gespeeld op een krapper terrein. De opslag gebeurt diagonaal en onderhands waarbij de bal niet boven het middel mag komen. 

Gedurende het spel mag de bal (kleiner en minder stuitend) overal botsen nadat hij de grond heeft geraakt, zoals bij squash. Padel is duidelijk een mix van verschillende disciplines, maar met enkele specifieke regels: een sport die bekoort door zijn eenvoud en extreme hoge spelsnelheid. Kortom, een ideale activiteit om alle dagelijkse beslommeringen even te vergeten!

Toegankelijk

In België dook padel voor het eerst op in 1992, toen enkele enthousiastelingen de eerste twee terreinen in Anderlecht aanlegden. Snel daarna werd een Belgische federatie opgericht (vandaag zijn er 3!) en vier jaar later was België al vertegenwoordigd op de wereldkampioenschappen in Madrid. Toch kende de discipline pas in 2010-2012 zijn ’boom’ om zich vervolgens razendsnel over het land te verspreiden. Vandaag telt ons land een groot aantal beoefenaars die aangetrokken worden door het speelse en betaalbare karakter van deze sport. De huur van een terrein is niet duur (reken op ongeveer € 40/uur, of minder) en een racket vind je in een sportzaak al voor minder dan € 20!

CUPRA, officiële partner

Sinds 2019 is CUPRA de officiële sponsor van de World Padel Tour en telt het vier gerenommeerde Spaanse spelers als ambassadeurs. CUPRA was reeds aanwezig bij zes proeven van het kampioenschap in 2019, en is hoofdsponsor geworden in 2020 en 2021. CUPRA en de World Padel Tour delen dezelfde waarden met betrekking tot prestaties en sofisticering, en bundelen hun krachten in Europa in een veelbelovend partnership!