nl:Waarom SEAT ?:Jou vooruit helpen :History:1980 BE/NL

De jaren 80

De geboorte van de Ibiza en Volkswagen verschijnt op het toneel.

Historisch overzicht

1980

De SEAT Panda wordt gelanceerd in 1980 en wordt al snel het meest populaire utiliteitsvoertuig in Spanje: zijn interieur is eenvoudig en praktisch, met verwijderbare zetelhoezen om ze gemakkelijk te kunnen wassen. Er worden verschillende versies en limited editions van gemaakt, en hij valt ten zeerste in de smaak bij het jonge publiek.

1982

In september wordt een aantal industriële en commerciële samenwerkingscontracten ondertekend met Volkswagen.

De SEAT Fura wordt gelanceerd. Zijn sportversie, de Fura Crono, is een groot succes en wordt de basis van een één-merkcompetitie: de Copa Fura.

1983

De SEAT Ronda wordt gelanceerd, de eerste SEAT die officieel zal worden geëxporteerd. Exportactiviteiten naar andere Europese landen worden aangevat, te beginnen met Nederland. De SEAT Marbella is het resultaat van een transformatie van de SEAT Panda: hij wordt enorm populair en blijft een jong publiek aanspreken.

1984

De eerste SEAT Ibiza rolt van de band in de Zona Franca-fabriek op 27 april. Hij is het resultaat van een samenwerking tussen SEAT en de Italiaanse designer Giugiaro, de Duitse carrosseriebouwer Karmann en de prestigieuze Duitse sportwagenproducent Porsche. De wagen wordt beschouwd als een revolutie binnen het merk SEAT.

1985

De SEAT Malaga wordt gelanceerd als de sedanversie van de Ronda, met zijn enorme koffervolume als een van de voornaamste selling points. Hij wordt gezinsvriendelijk beschouwd en bereikt de top van het SEAT-assortiment tijdens de tweede helft van de jaren 80. SEATs motorsporttak, SEAT Sport, wordt opgericht.

1986

Volkswagen koopt 51% van de SEAT-aandelen in juni en vergroot zijn aandeel in het bedrijf tegen het einde van het jaar tot 75%.

1989

De bouw van de Martorell-fabriek wordt gestart.