nl:Waarom SEAT ?:Jou vooruit helpen :History:1990 BE/NL

Strengthening bonds

De jaren 90

Volkswagen wordt voor 99,99% eigenaar, de Martorell-fabriek wordt geopend, en de productie bereikt tien miljoen wagens.

Historisch overzicht

1990

Volkswagen koopt 99,99% van de SEAT-aandelen, en de naam Sociedad Española de Automóviles de Turismo, S.A. wordt veranderd in SEAT, S.A. De 8.000.000e wagen rolt van de band, en er wordt een nieuw jaarproductierecord gevestigd: meer dan een half miljoen stuks.

1991

De SEAT Toledo, de eerste SEAT ontwikkeld binnen de Volkswagen-groep, wordt voorgesteld op het autosalon van Barcelona

1992

Ter gelegenheid van de 25e Olympische Spelen, neemt SEAT deel als Partner en Sponsor aan het Olympic Volunteers' Program, en stelt het meer dan 2.000 wagens, vooral SEAT Toledo's, ter beschikking van de organisatoren van de spelen voor het transport van atleten en personeel.

1993

Koning Juan Carlos I opent de Martorell-fabriek op 22 februari. De productie van de tweede generatie SEAT Ibiza wordt gestart, en de SEAT Cordoba wordt voorgesteld.

1995

Op 26 september rijdt zijne koninklijke hoogheid de prins van Asturias de 10.000.000e SEAT, een Toledo, van de band in de Martorell-fabriek.

1996

De SEAT Ibiza Kit Car wint in zijn debuutjaar het FIA-wereldkampioenschap rally in de 2-litercategorie. De SEAT Alhambra MPV wordt onthuld op het autosalon van Genève. De Ibiza CUPRA wordt gelanceerd.

 

1997

De SEAT Ibiza Kit Car wint het FIA-wereldkampioenschap rally in de 2-litercategorie voor het tweede jaar op rij. De SEAT Arosa en de SEAT Cordoba Vario break worden voorgesteld.

1998

De nieuwe SEAT Toledo wordt voorgesteld op het Parijse autosalon.

SEAT introduceert de SEAT Cordoba WRC, die debuteert in de topklasse van het Wereldkampioenschap Rally.

1999

SEAT onthult zijn nieuwe bedrijfsidentiteit: blauw en wit worden vervangen door de kleuren rood en zilver.

De nieuwe SEAT Leon maakt zijn opwachting. Het is de eerste SEAT met een 180 pk-motor, een zesversnellingsbak en vierwielaandrijving.